128. Szójás pirog


Először készítsünk egy adag kelt tésztát a Burgonyás lángosnál leírtak szerint. Amíg a kovász kel (ez max. másfél óra), süssünk fél adag Szójatepertőt az I. fejezetben leírt módon. A teljesen megpirított szójakockát még melegen hajtsuk át egy normál, azaz 4 mm lyukátmérőjű tárcsával ellátott húsdarálón, majd 15 dg gombát folyó víz alatt mossunk tisztára, szeleteljük fel, és kisebb darabokra metélve 0,3 dl olajon pirítsuk meg. Közben fél diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és a megsült gomba közé keverve dinszteljük üvegesre, majd adjuk a hagymás gombát a szójapéphez. Szórjunk rá 2–3 szál apróra metélt petrezselymet, negyed mokkáskanál sót, egy csipet őrölt borsot, majd tegyünk hozzá 1 dl tejfölt, és a jól összedolgozott tölteléket rakjuk félre. Ezután főzzük meg a burgonyát, törjük át, és a többi nyersanyag hozzáadásával gyúrjunk belőle lángostésztát. Most csak 1,4 dl vízzel dagasszuk, hogy a tészta ne legyen olyan ragacsos. (Most se feledkezzünk meg róla, hogy a burgonyát háromnegyed órával hamarabb tegyük fel főni, hogy a kovász ne keljen túl.) Az első kelesztés után összegyúrás nélkül helyezzük a lágy tésztát liszttel alaposan megszórt deszkára, és a tetejét is belisztezve nyújtsuk ki kb. 36×36 cm méretűre, majd lisztbe mártogatott éles késsel szabdaljuk fel 9 centiméteres négyzetekre. Arányosan elosztva rakjuk a tölteléket a tésztadarabok közepére, majd a négy sarkát hajtsuk egymásra, és formázzuk korong alakúra. Végül kelesszük még negyedóráig, majd legalább 3 cm magas forró olajban mindkét oldalát süssük ropogósra. Az olajba helyezéskor ügyeljünk arra, hogy a megkelt tészta felső része kerüljön alulra, mert így magasabb, gusztusosabb lesz a pirog. Fedő nélkül, teljes lángon süssük, amíg aranysárgára pirul. Rácsra állítva szedjük ki, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla, és ne fülledjen be. A különleges ízek kedvelői petrezselyem helyett 1 kávéskanálnyi, apróra vágott kaporral is ízesíthetik a tölteléket. Melegen fogyasszuk.

A tészta a húspótló szójás pépen kívül — az eredeti piroghoz hasonlóan — más töltelékekkel (pl. gombával, káposztával, hagymával, túróval, illetve különféle gyümölcsökkel) is elkészíthető. Ezekhez a változatokhoz jól felhasználható az I. fejezetben található rétesek tölteléke. Egy adag piroghoz 2 rúdnyi mennyiségre van szükség. Az édes töltelékek tésztájába csak egy csipet sót tegyünk, és rakjunk még bele 4 dg barna cukrot. Meggyes, almás és szőlős pirognál a töltés megkönnyítése érdekében most a teljes mennyiségű diót keverjük hozzá a gyümölcshöz. Igen finom sós pirogot készíthetünk sajtos töltelékkel is. Ehhez 15 dg félkemény sajtot reszeljünk le, és keverjük össze 0,5 dl tejföllel. Édeskés sajtok (pl. ementáli) használatakor negyed mokkáskanál sót is adjunk hozzá. Előnye ennek a tölteléknek, hogy a sajt fajtájától függően különböző ízű lesz a pirog.

A pirogkészítésnek van egy másik módja is, amikor a megtöltött tésztát nem olajban, hanem sütőben pirítják. Ezt a változatot szintén kelt tésztából csinálják, de az ínyencek túróval kevert különleges tésztát is használhatnak helyette az alábbiak szerint. Előzőleg egy 3 mm lyukátmérőjű tárcsával ellátott húsdarálón hajtsunk át 25 dg lágy tehéntúrót. Utána 30 dg lisztet morzsoljunk össze 25 dg hűvös margarinnal és 1 mokkáskanál sóval, majd dolgozzuk bele a túrót. (Édes töltelék esetén csak egy csipet sót tegyünk bele, és adjunk hozzá 6 dg barna cukrot.) A tésztát az előzőek szerint nyújtsuk ki, szabdaljuk fel, és megtöltve helyezzük egy vajjal kikent nagyobb méretű zománcozott tepsibe. (A nyújtáshoz minél kevesebb lisztet használjunk, hogy a formálásnál a tészta jól összetapadjon, hézagmentesen záródjon.) Végül kenjük meg a tetejét 1 felvert tojással, és előmelegített sütőbe rakva, közepes tűzön süssük kb. 25 percig, amíg a teteje világos pirosra pirul. Mielőtt beraknánk a sütőbe, öntsünk a tepsi aljába kb. 0,5 dl vizet. A keletkező gőztől rétegesebbé válik a pirog. Legalább 20 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, különben a tészta összeesik. (Ebből az alapanyagból — töltés nélkül — ízletes túrós pogácsát is készíthetünk. Ebben az esetben csak 25 dg lisztet adjunk hozzá. Még finomabb lesz, ha a megkent pogácsák tetejét reszelt sajttal meghintjük.) Lehűlve fogyasszuk. Aki nem kedveli a túró savanykás ízét, használhat helyette 25 dg főtt, áttört burgonyát is. Ezúttal azonban az összedolgozott pirogtésztát a leveles vajastésztához hasonlóan háromszor hajtogatni kell, hogy kellően omlós legyen. Egy–egy hajtogatás után hideg helyen min. fél órán át pihentessük.

Jellemző még a pirog sokoldalúságára, hogy a tölteléket nem mindig kelt vagy omlós tésztába csomagolják, főleg édes töltelékeknél gyakran használnak hozzá vajastésztát. Ezek közül legfinomabb a leveles vajastészta, melynek előállítása meglehetősen bonyolult és időigényes, de létezik ennek egy gyors változata is. Ez oly módon készül, hogy 30 dg lisztet morzsoljunk össze 20 dg hűvös vajjal, majd adjunk hozzá 2 dl tejfölt, 1 tojássárgáját, 1 kávéskanál citromlevet, 1 mokkáskanál sót (édes töltelék esetén csak egy csipetnyit) és alaposan összedolgozva, hideg helyen legalább 2 órán át pihentessük. (Akár előző este is összeállíthatjuk a tésztát, így másnap kevesebb dolgunk lesz vele.) Utána összegyúrás nélkül nyújtsuk ki az előírt méretre, forró vízbe mártogatott, éles késsel daraboljuk fel, és megtöltve helyezzük egy nagyobb méretű zománcozott tepsibe, majd pihentessük még a hűtőben kb. fél óráig. Végül kenjük meg óvatosan a tetejét 1 felvert tojással (ügyelve arra, hogy ne folyjon le az oldalára), és a leveles Sajtos rúdhoz hasonlóan süssük 5 percig erősebb, majd kb. 25 percig közepes tűzön, amíg a teteje világos pirosra pirul. Ebbe a tésztába nem lehet cukrot tenni, így édes töltelékek használatakor a kész pirog tetejét jól szórjuk meg vaníliarúddal átitatott szőlőcukorral. Lehűlve fogyasszuk. A pirogot vagy más néven pirozskit önmagában szokták fogyasztani, de a sós változatát különböző mártásokkal is tálalhatjuk. Ehetjük azonban eredeti módon, káposzta– vagy burgonyalevessel, egytálételként is. A gombát vagy tojást is tartalmazó változatokat papírba csomagolva, hűtőszekrényben tároljuk. A többit nem szabad hűtőbe rakni. Másnap grillsütőben felfrissíthetjük. Berakás előtt a kelt tésztás változat tetejét kissé vizezzük meg.

 


Publication ©Copyright 1992-1997, Kun Ákos
Web design ©grin, 1998