132. Párolt kelbimbó


Szedjük le 70 dg zsenge kelbimbó külső leveleit, majd a kiálló torzsáját vágjuk le, és erős vízsugár alatt mossuk meg. 5 dg vajat olvasszunk fel, és a kelbimbót hozzáadva néhány percig dinszteljük. Utána öntsünk rá 1 dl vizet, és takaréklángon, fedő alatt pároljuk kb. 25 percig, amíg megpuhul. Ha nem elég puha, öntsünk alá még egy kis vizet, és főzzük tovább. Amennyiben légmentesen záró fazekat használunk a pároláshoz, akkor 0,5 dl víz is elég rá. Az intenzívebb ízeket kedvelők tehetnek bele 1–2 gerezd fokhagymát, illetve 1 babérlevelet vagy egy kis darab gyömbért is. Végül keverjünk hozzá 1 csapott mokkáskanál sót, és fedő nélkül süssük le zsírjára. Melegen, köretként tálaljuk. Tartármártással vagy reszelt sajttal simára kevert meleg tejföllel leöntve önálló ételként is fogyasztható. Ebben az esetben azonban 80 dg kelbimbót használjunk hozzá. Hűtőszekrényben tároljuk.

A fenti módon más zöldségeket is párolhatunk. Vajban dinsztelve igen finom és egészséges köretet készíthetünk még megtisztított és feldarabolt sárgarépából, fehérrépából, pasztinákból, karalábéból, zellerből, spárgából, csicsókából, articsókából, feketegyökérből, morzsolt csemegekukoricából és más zöldségfélékből. A gyorsan puhuló zöldségek alá 0,5 dl víz is elegendő. A spárgának csak a szárát hántsuk le, és tisztítás után összekötözve állítsuk annyi vízbe, hogy a száráig érjen. A legfinomabb fejrésznek gőzben kell puhulnia. Ajánlatos a főzővízbe a sóval együtt kevés cukrot is tenni. A nem eléggé friss és zsenge spárgának (népies nevén csirágnak) már csak a feje használható, mert a szára még a héj lekaparása után is fás és keserű. (Ha csak enyhén kesernyés, főzzünk bele egy darab fehér kenyeret. Ez elveszi a kellemetlen ízét.) A vitaminok a gyümölcshöz hasonlóan a zöldségeknél is közvetlenül a héj alatt találhatók, ezért a vékony héjú zöldségeket soha ne hámozzuk, hanem körömkefével súroljuk tisztára, vagy ha erősen szennyezettek, akkor mosás után finoman kaparjuk le a hámréteget róluk.

*

*11*

A főzelékek és a tészták után a hőkezelt ételek legfontosabb, és számarányukat tekintve legjelentősebb csoportját az úgynevezett húspótló ételek alkotják. Ebbe a csoportba a gombából, tojásból és különféle sajtokból készült ételektől kezdve, a kirántott zöldségféléken keresztül a palacsintáig sokminden beletartozik. Most nézzük meg néhány ilyen kiegészítő étel elkészítési módját is.


Publication ©Copyright 1992-1997, Kun Ákos
Web design ©grin, 1998