167. Hasábburgonya


1 kg megmosott burgonyát hámozzunk meg, majd újból megmosva vágjuk kb. 1 cm széles hasábokra. Ezt a műveletet erre a célra szolgáló készüléken célszerű végezni. A feldarabolt burgonyát bő, forró olajban, teljes lángon, időnként megkeverve, és fedő nélkül süssük világos pirosra. Kevésbé jó fogazattal rendelkezők a félig megsült burgonyát takarják le, így nem lesz olyan kemény, ropogós. Melegen tálaljuk. Közvetlenül fogyasztás előtt sózzuk, mert a sült burgonya a sótól hamar átgyengül. Hűtőszekrényben tároljuk. Ugyanígy készül a rósejbni is, kb. 2 mm vastag szeletekre vágott burgonyából. Az összeragadás elkerülése érdekében sütés előtt a felszeletelt burgonya levét egy tiszta konyharuhán, vagy egy steril papírtörölközőn itassuk fel. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor megkeseredik.

Nyáron és kora ősszel tavalyi krumplit használjunk hozzá. Az újburgonya magas nedvességtartalma ugyanis sütés közben vízgőzzé alakul, ami oly mértékben felpuhítja a hasábokat, hogy az átforgatásnál széttöredeznek, törmelékessé válnak. Ha nem kapunk tavalyi krumplit, akkor használjunk a sütéshez egy erre a célra szolgáló acélkosarat. A vékony falú zománcozott fazékba helyezett acélkosárban ugyanis nem ég le a burgonya, így nem kell megkeverni. Az egymáshoz tapadó hasábokat szedjük szét, hogy minél lazábban kerüljön az olajba. Hasábburgonya–készítéshez legalkalmasabb hazai fajta a Bakonyi sárga. Mellesleg a McDonald's cég is egy ehhez hasonló külföldi fajtát termesztet erre a célra.

Lényegében a rósejbnivel megegyező módon készül az amerikaiak nemzeti eledele, a Chips, vagy ahogy nálunk nevezik, a Burgonyaszirom. Alapanyagát a legegyszerűbben úgy állíthatjuk elő, hogy a meghámozott burgonyát uborkareszelőn kb. 1 mm vastag szeletekre gyaluljuk. Ennek a különlegességnek a magyar megfelelője a Szalmaburgonya. Ezt a zsülienre vágott (gyufaszál vastagságú) ropogós köretet már körülményesebb elkészíteni. Ez esetben az alapanyag feldarabolásának legcélszerűbb módja, hogy a meghámozott burgonyát tökgyalun legyaluljuk. Az összeragadás elkerülése érdekében sütés előtt mindkét alapanyagot szűrőkanálban hideg vízzel mossuk át, és lecsepegtetés után rakjuk csak a forró olajba. (Eközben ne hajoljunk föléje, mert víz hatására a forró zsiradék pattogni kezd, és könnyen a szemünkbe freccsenhet. Ezt sokan úgy kerülik el, hogy egy tiszta konyharuhára vagy papírtörölközőre rakva felitatják a burgonyáról a vizet.) Állandó kevergetés mellett addig süssük, amíg a burgonya szalmasárga lesz. Ezeknél a készítményeknél még fokozottabban ügyeljünk a túlsütés elkerülésére.


Publication ©Copyright 1992-1997, Kun Ákos
Web design ©grin, 1998