17. Szójapörkölt


Előző este áztassunk be 10 dg szójakockát a Szójatepertőnél leírtak szerint. A megdagadt szójakockát a fűszeres vízzel együtt öntsük egy nagyobb serpenyőbe, és fedő nélkül főzzük, hogy a leve elpárologjon. Amikor már pezseg, öntsünk rá 1 dl étolajat, és gyakran kevergetve, teljes lángon pároljuk tovább. Még mielőtt az összes olajat felszívná, adjunk hozzá egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, majd 4 megmosott zöldpaprikát szeleteljünk fel, és keverjük az üvegesre dinsztelt hagymához. Miután a zöldpaprika megpuhult, tegyünk bele 2 közepes méretű megmosott paradicsomot is négyfelé vágva, majd adjunk hozzá 1 kávéskanál fűszerpaprikát, és 1 gerezd apróra vágott fokhagymát. Télen a zöldpaprika és a paradicsom 4 púpozott evőkanál lecsóval helyettesíthető. Amikor a lecsó zsírjára sült, szórjunk a pörköltre 1 evőkanál lisztet, keverjük össze, majd lassan adagolva öntsünk rá 2 dl hideg vizet. Adjunk hozzá egy csapott mokkáskanál sót, és folyamatosan kevergetve forraljuk össze. A szójapörkölt főzelékekhez feltétként tálalható.

Galuskához, párolt rizshez szervírozva azonban sokkal finomabb, ha tejfölösen készítjük. Ebben az esetben a vízzel való felhígítás előtt adjunk még a szójapörkölthöz 0,5 dl tejfölt, majd jól összekeverve, és a vizet hozzáadva forraljuk fel. A Tejfölös szójapaprikás csak hűtőszekrényben tárolható. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk alá kevés vizet, és forraljuk pár percig. Szükség esetén betehetjük a mélyhűtőbe is, mert mint már szó volt róla, a szójás készítmények jól bírják a fagyasztást. A különleges ízek kedvelői tehetnek a szójapörköltbe egy csipet majorannát vagy tárkonyt is, őrölt borsot azonban ne adjunk hozzá, mert ettől megkeseredik. A szójapörkölt állaga csak akkor fog hasonlítani a húsból készült valódi pörkölthöz, ha a szójakockát sem az elején, sem a végén nem pirítjuk, nem hagyjuk színesedni. Ellenkező esetben rágóssá, taplóssá válik. Laktató főzelékekhez csak fél adagot készítsünk ebből a feltétből.

A káposztás ételek kedvelői a szójapörköltből nagyon könnyen készíthetnek ízletes székelykáposztát is, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a liszttel besűrített pörkölthöz nem kell vizet adni.


Publication ©Copyright 1992-1997, Kun Ákos
Web design ©grin, 1998