24. Csokoládés gesztenyetorta


Előzőleg vegyük ki a szükséges mennyiségű vajat a hűtőből, hogy felengedjen. 25 dg gesztenyemasszát villával törjünk át, és keverjünk bele 1 kávéskanál sütőrumot. Ha házilag főzött gesztenyét használunk, akkor az áttört masszát 1 evőkanál rummal és 4 dg mézzel ízesítsük. Utána 4 tojássárgáját 12 dg mézzel és egy csipet sóval verjünk fel habosra, majd lassan engedjük fel 2 dl pasztőrözött vagy előzőleg felforralt nyers tejjel. Állítsuk a tejes krémet takaréklángra, adjunk hozzá negyed vaníliarudat hosszában kettéhasítva, és állandóan kevergetve főzzük kb. háromnegyed órán keresztül. Sűrítés alatt a kevergetést rövid időre se hagyjuk abba, mert különben a krém megcsomósodik, és kezdhetjük elölről az egészet. Időközben, ha már kezd sűrűsödni, vegyük le a tűzről, és egynegyedét keverjük a gesztenyemasszához. A maradék krémhez adjunk 4 evőkanál jó minőségű kakaót, és főzzük tovább, hogy teljesen besűrűsödjön. Amikor a kiemelt fakanálról már nem fut le a krém, állítsuk az edényt hideg vízbe, és keverjük tovább, amíg lehűl. Ha közben túl keménnyé, gumiszerűvé válna, akkor a tűzre visszarakva keverjünk bele egy kis tejet, hogy kenhető massza legyen belőle. (A keményedés úgy is elkerülhető, hogy a kimért vajból keveset hozzáadunk a túlfőzött krémhez, és csak utána hűtjük le.) Ezután távolítsuk el belőle a vaníliarudakat, és apránként dolgozzunk bele 25 dg szobahőmérsékletű vajat. Amennyiben keverés közben a krém túlságosan kilágyulna, akkor pár percre tegyük a mélyhűtőbe. A csokoládékrém után 5 dg vajjal keverjük habosra a gesztenyemasszát is. Szükség esetén ezt is tegyük hűtőbe.

Felhasználás előtt mindkét krémet alaposan keverjük át. A főzött tojáskrém íze linzerszerű szárított piskóta–tortalapok közé töltve érvényesül a legelőnyösebben. A gyárilag készített ötlapos piskóta–tortalapot szedjük szét, és a megtöltés előtt minden egyes lapot 4 kávéskanál tejjel egyenletesen locsoljuk meg. A legkevésbé sérült lapot tegyük alulra, és tejjel való felpuhítás után kenjünk rá csokoládékrémet. A következő lapot gesztenyés krémmel töltsük meg, arányosan elosztva a masszát. Végül a váltott krémmel megtöltött tortát kenjük körbe a maradék csokoládémasszával, és hintsük meg kókuszreszelékkel. Hűtőszekrényben tároljuk. A kész tortát fogyasztás előtt célszerű 1–2 napig érlelni.

Aki továbbra is ragaszkodik a piskóta megszokott ízéhez, az elkészítheti ezt a tortát hagyományos módon is. Először vajazzunk és lisztezzünk ki egy közepes méretű, téglalap vagy kerek alakú tortasütő formát, majd mérjük ki az előírt nyersanyagokat. Utána gyújtsuk be a sütőt, és állítsuk 180 °C–ra (nyolc osztású skálán 3. fokozat). Egy magas falú tálban 4 tojásfehérjét egy csipet sóval verjünk fel, majd apránként adjunk hozzá 8 dg barna cukrot, és folytassuk a habverést, amíg megkeményedik. Ekkor tegyünk bele 4 tojássárgáját, és alacsony fordulatszámon, óvatosan keverjük össze a habbal. A habot a lehető legkeményebbre verjük, mert a nem megfelelően kikevert tojásból készített piskóta “szalonnás” lesz. Ezután teaszűrővel szitáljunk rá 8 dg lisztet, amelyet főzőkanállal finoman keverve forgassunk bele a pépbe. Végül öntsük a masszát a kikent tortaformába, simítsuk el a tetejét, és tegyük a 180 °C –ra előmelegített sütőbe. Ezt követően azonnal csökkentsük a lángot 150 °C –ra (2. fokozat) és enyhe tűzön süssük kb. 25 percig. A sütő ajtaját hurkapálcikával támasszuk ki, hogy a felesleges gőz eltávozhasson. Szúrjunk a közepébe egy hosszabb tűt, és ha már nem ragad rá a tészta, zárjuk el a sütőt, és hagyjuk a zsemleszínűre sült piskótát benne kihűlni. Így elkerülhető, hogy a tészta a hirtelen hőmérséklet–csökkenés következtében összeessen és “megszalonnásodjon”. (A piskóta összeesése oly módon is megakadályozható, hogy a formát megfordítjuk, és fejjel lefelé hagyjuk kihűlni.)

A szükségesnél tovább ne süssük, mert kiszárad, és megbarnul. Forró sütőbe se tegyük, mert megég és kérget kap, a belseje pedig nyers marad. Akkor jó a piskóta, ha rugalmas, szivacsszerű, és a teteje nem horpad be. Kb. fél óra után, amikor már langyosra hűlt, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pár percig szikkadni. Ezután egy éles késsel vágjuk körbe a sütőforma oldalát, és borítsuk ki a piskótát. Amennyiben szilikonnal vagy teflonnal bevont sütőformát használunk, akkor a tészta kés nélkül is könnyen kivehető a tepsiből.

Végül egy éles, fűrészfogú késsel vágjuk a teljesen kihűlt piskótát legalább három lapra, és arányosan elosztva kenjük az előzőleg megfőzött csokoládés és gesztenyés krémet a lágy tésztára. Ha a szeletelést acélkeretre kifeszített drótszállal végezzük, akkor a tésztát 5 lapra is fel tudjuk vágni. Ehhez azonban az szükséges, hogy a piskóta szabályos alakúra süljön, és nagyméretű tojásokat használjunk hozzá, hogy kellően vastag legyen a tészta. Ha a lakás levegője nagyon nedves, akkor előfordulhat, hogy a piskóta teteje még kitámasztott sütőajtó esetén is behorpad. Munkánk eredményességét azonban legnagyobb mértékben a hab állaga befolyásolja. Minél keményebbre verjük a tojásfehérjét, annál kisebb a piskóta összeesésének veszélye. Ennek előfeltétele, hogy a tojás szétválasztásakor egy csepp sárgája sem kerülhet a fehérje közé, és a habot addig kell verni, amíg felfordítva nem folyik ki a tálból. A kisült piskóta papírba csomagolva másnapig tárolható. Amennyiben később kívánjuk felhasználni, akkor tegyük a mélyhűtőbe, mert szobahőmérsékleten a levegő nedvességtartalmától függően vagy kiszárad, vagy megpenészedik.

Rendkívül finom piskótát készíthetünk tojássárgája nélkül, megmaradt tojásfehérjéből az alábbi egyszerű recept szerint: Először itt is mérjük ki a szükséges alapanyagokat, majd kenjük ki a tortasütő formát. Utána gyújtsuk be a sütőt, állítsuk 180 °C–ra, majd verjünk fel 4 tojásfehérjét. Adjunk hozzá 10 dg barna cukrot, egy csipet sót, és verjük tovább, amíg megkeményedik, majd fakanállal óvatosan forgassunk bele 14 dg darált földimogyorót. (A pörkölt mogyoró vékony héjának ledörzsölése közben ügyeljünk arra, hogy egyetlen elszíneződött, dohos szem se kerüljön közé, mert ez tönkreteszi az egészet.) Végül öntsük a pépet a kikent formába, és az előmelegített sütőbe rakva mérsékelt tűzön süssük 5 percig, hogy felhúzódjon, majd enyhe tűzön (150 °C) még kb. 25 percig, amíg a próbatűre már nem tapad rá a massza. A sütőből kivéve borítsuk ki rácsra, nehogy befülledjen. A teljesen lehűlt mogyorós piskótát három egyenlő vastagságú lapra vágjuk. Csokoládékrémmel megtöltve érvényesül leginkább az íze.

Ugyancsak főzött tojáskrémből készül a közkedvelt kókuszos sütemény feljavított változata.


Publication ©Copyright 1992-1997, Kun Ákos
Web design ©grin, 1998