28. Mézes marcipándesszert


0,5 kg mandulát belső héjával együtt daráljunk le. 4 tojásfehérjét verjünk fel, majd adjunk hozzá 25 dg mézet, és habüstben gőz felett tovább verve főzzük meg, vagy forróvizes fazékra helyezett fémtálban habverővel addig turmixoljuk, amíg kikeményedik. A főzést takaréklángon, lassan végezzük, mert a gyorsan megfőzött hab megtúrósodik. A minimum fél óráig főzött habot hűtsük le, majd jól dolgozzuk össze a finomra őrölt mandulával, 1 evőkanál mandulaaromával, valamint egy csipet sóval, és kis időre tegyük a mélyhűtőbe. Ezután 12 dg darabokra tördelt csokoládét helyezzünk egy kisméretű tűzálló tálba, tegyünk rá 6 dg vékony szeletekre vágott vajat, és grillsütőbe vagy mikrohullámú sütőbe helyezve (110 °C–on) olvasszuk fel. A leégés elkerülése érdekében időnként keverjük át. Vigyázzunk, hogy a csokoládét ne főzzük, mert akkor kikristályosodik benne a cukor, és “meghomokosodik”. Ez nem fordulhat elő, ha gőz felett, porcelántálban olvasztjuk a csokoládét, de ez a módszer meglehetősen nehézkes és időigényes.

Végül a kikeményedett mézes marcipánból formáljunk kisebb golyókat, és villára helyezve mártsuk a simára kevert olvasztott csokoládéba, majd forgassuk meg 20 dg tortadarában, vagy reszelt csokoládéban. Annak érdekében, hogy ne legyen olyan borzas, tegyük előbb egy kivizezett fémtálcára, hogy a bevonat félig megdermedjen. Az elkészült desszertet — egy nagy tálon egymás mellé helyezve — hűtőszekrényben néhány napig érleljük. Gusztusosabb lesz, ha minyonpapírokra rakva tálaljuk. Mandula helyett használhatunk könnyebben hozzáférhető törökmogyorót, vagy ahol jelentős mennyiségű kajszibarack terem, édes barackmagot is. Nem hasonlít ugyan a mandulára, de igen kellemes az íze a dióból készült marcipánnak.

A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy régen aroma helyett kb. 10 százaléknyi keserűmandulát használtak a cukrászok a marcipán ízesítésére. Ez a megoldás azonban nem ajánlott, mert a keserűmandula mérgező anyagot tartalmaz. A szervezet képes ugyan arra, hogy a kis mennyiségben bekerülő káros anyagokat kiválassza, de feleslegesen nem célszerű terhelni a méreganyagokkal amúgyis telített emésztőrendszerünket. Amennyiben ragaszkodunk a természetes alapú kesernyés ízhez, akkor a keserűmandulát előző nap áztassuk vízbe, hogy a ciánvegyület kioldódjon belőle, és másnapig szárítsuk. Hatékonyabbá válik a méregtelenítés, ha a mandulát lobogó forró vízbe dobjuk, 1 percig főzzük, és szűrőkanállal kiszedve lerántjuk a héját is. Sokan az édes manduláról is lehúzzák a héját, de így eltűnik a jellegzetes mandulaíz. A marcipándesszert hűtőszekrényben huzamosabb ideig is eltartható. Klasszikus módon is készíthetünk marcipánt főzés nélküli tojáshabbal és 25 dg porcukorral, de ez egészségtelenebb lesz. A fenti mennyiségű alapanyagból kb. 50 db dió nagyságú desszert készíthető. (Mellesleg a 0,5 kg mandulabél kb. 1,6 kg héjas mandulából nyerhető ki.)

Különlegesebbé tehetjük a marcipánt, ha nem tömör golyókat készítünk belőle, hanem megtöltjük a közepét pirított pisztáciával, nyers törökmogyoróval vagy pácolt gyümölccsel.


Publication ©Copyright 1992-1997, Kun Ákos
Web design ©grin, 1998