30. Mézes kókuszcsók


Az előző receptek alapján megfőzött tojásfehérjehabhoz keverjünk 15 dg kókuszreszeléket, és egy csipet sót. Gyújtsuk be a sütőt, és állítsuk legalacsonyabb fokozatra (max. 120 °C). Vajazzunk és lisztezzünk ki egy nagyobb méretű tepsit, majd formáljunk a masszából diónyi halmokat. Végül helyezzük a habcsókot a langyos sütőbe, és szárítsuk zsemleszínűre. Ha a tojásfehérjéhez a habképződés megindulása után néhány csepp citromlevet is adunk, akkor a hab keményebbre verhető. Kókuszreszelék helyett itt is használhatunk darált mandulát, diót, törökmogyorót, barackmagot vagy pörkölt földimogyorót is. Amennyiben méz helyett barna cukorral édesítjük, akkor keményebb lesz a habcsók. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni. A fenti mennyiségből kb. 36 db sütemény várható.

Mellékesen megemlítve a mézes tészták kedvelői ezt a csemegét gyakran hagyományos módon, liszttel készítik. Ebben az esetben 15 dg mézet olvasszunk fel, és amikor lehűlt dolgozzunk bele 10 dg kókuszreszeléket, vagy a fent említett olajos magvak valamelyikét. Adjunk hozzá 12 dg lisztet, 1 kisebb tojást, negyed mokkáskanál szódabikarbónát, 0,5 dg vanilincukrot, egy csipet sót, és gyúrjuk össze. Végül egy kávéskanállal formáljunk belőle diónyi halmokat a kikent tepsiben, és előmelegített sütőbe rakva, mérsékelt tűzön süssük min. 10 percig, amíg zsemleszínűre pirul. Ezt a változatot néhány napi pihentetés után ajánlatos fogyasztani, mert minél tovább áll, annál finomabb. A fenti mennyiségből kb. 25 db sütemény lesz.

A marcipán nem csak hordozó vagy díszítő alapanyagként közkedvelt, hanem szerte a világon különböző sütemények töltelékeként is használják. Ezek közül talán legismertebb és nálunk is leginkább elterjedt készítmény a Törökméz. A Törökméz alapanyaga annyiban tér el a marcipántól, hogy a megfőzött tojásfehérjehabhoz nem mandulát, hanem 30 dg lehéjazott és apró darabokra vágott pörkölt földimogyorót kell keverni. Ezt a marcipánnál lágyabb krémet max. 1 cm vastagon töltsük édes ostyalapok közé, és óvatosan lepréselve néhány napig hűvös helyen pihentessük. Az oldalán kitüremkedő masszát simítsuk el. Keskeny szeletekre vágva tálaljuk. Még finomabb lesz az íze, ha a kész krémhez 1 dg vanillincukrot is hozzákeverünk. Aki kedveli a lépesmézet, az hasonló állagúvá teheti a Törökmézet is. Ebben az esetben a tojásfehérjehabot addig kell főzni, amíg sűrű, fondantszerű masszává válik. Ennél a készítménynél nagyon fontos, hogy világos héjú frissen pörkölt mogyorót használjunk hozzá, mert ha csak egy égett vagy avas szem kerül bele, tönkreteszi az egészet.


Publication ©Copyright 1992-1997, Kun Ákos
Web design ©grin, 1998