47. Burgonyás pogácsa


0,5 kg közepesen tömör burgonyát főzzünk meg, és a héját lehúzva törjük át. Még melegen adjunk hozzá 30 dg lisztet, 1 egész tojást, 1,6 dl jó minőségű, ízletes étolajat, 1 kávéskanál sót, negyed mokkáskanál őrölt borsot, és jól gyúrjuk össze. Az alaposan kidolgozott tésztát nyújtsuk ki 2 cm vastagra, és a tetejét rácsosan bevagdalva szaggassunk belőle kisméretű pogácsákat, majd egy nagyobb tepsiben tegyük előmelegített sütőbe. Közepes tűzön süssük 10 percig, majd mérsékelt tűzön még kb. 20 percig, amíg mindkét oldala pirosra pirul. Amennyiben az alja jobban sülne, akkor forgassuk át, nehogy megégjen. Lehűlve fogyasszuk. Másnap grillsütőben felmelegíthetjük. Egytálételként bab– vagy lencseleveshez is adható. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni. A fenti mennyiségű alapanyagból max. 36 db, 4 cm átmérőjű pogácsa készíthető. Lazábbá tehetjük a burgonyás pogácsa tésztáját, ha összegyúrás után a leveles vajastésztához hasonlóan — de pihentetés nélkül — háromszor egymás után összehajtogatjuk, és csak utána szaggatjuk ki. Vigyázzunk, ne főzzük túl a krumplit, mivel sok vizet vesz fel, és kilágyítja a tésztát. Ha lisztes burgonyánk van, ebből 60 dekagrammot használjunk, és 1 púpozott kávéskanál sóval ízesítsük. Amennyiben a kinyújtásnál nagyon szakad a tésztája, gyúrjunk bele még egy kis lisztet, de túlzásba ne vigyük, mert ez a pogácsa annál finomabb, minél több benne a krumpli.

A burgonyás pogácsának van egy lazább állagú, omlós változata is. Ennél 25 dg lisztet 25 dg áttört majd lehűlt burgonyával, 25 dg hűvös margarinnal, 1 egész tojással, 1 kávéskanál sóval és negyed mokkáskanál őrölt borssal dolgozzunk össze. Itt a tészta hajtogatása kötelező, sőt mindhárom összehajtás után min. fél órán át hideg helyen pihentetni kell. A szaggatáshoz 5 cm átmérőjű kiszúrót használjunk. Mielőtt a sütőbe raknánk, kenjük meg a bevagdalt pogácsák tetejét 1 felvert tojással. Közepes tűzön süssük kb. 20 percig, amíg a teteje pirosra pirul. 10 perc után nézzük meg, és ha az alja jobban pirul, most is forgassuk át. Az ínyencek fél adag húspótló szójamasszát (lásd Gombás töltött káposzta előtt) is beledolgozhatnak a tésztába. Ebben az esetben csak 20 dg margarint adjunk hozzá, és az őrölt borsot hagyjuk el belőle.

A krumplis pogácsa előző, klasszikus változatának tésztája olajban is kisüthető. Ennél a kivitelnél kb. 0,5 cm vastagra nyújtják a tésztát, és kiszaggatás után bő, forró olajban közepes lángon ropogósra sütik. Ezt a plecsninek is nevezett készítményt melegen, önmagában fogyasztják, de levesekhez is adható. Lehűlve elveszti a ropogósságát, de grillsütőben ez is felfrissíthető. Plecsnit többnyire fél adag tésztából szoktak készíteni, mert így is rengeteg lesz belőle. Minél vékonyabb falú serpenyőben sütjük, annál ropogósabb lesz. Legalkalmasabb erre a célra a palacsintasütő.

*

*6*

A fő ételeken és a süteményeken kívül könnyű vacsorát is készíthetünk természetes alapanyagokból. Erre a célra a legízletesebb készítményeket a francia konyha kínálja. Mivel nem minden szakácskönyv közli ezeknek a különleges ízű salátáknak a pontos elkészítési módját, a húsevést elhagyni szándékozók most megismerkedhetnek néhány közkedvelt hidegtál részletes receptjével, az alapanyagként használható tartármártás elkészítési módjával együtt.


Publication ©Copyright 1992-1997, Kun Ákos
Web design ©grin, 1998