73. Gombagulyás


Ugyanúgy készül, mint a Burgonyaleves, de most a burgonyával együtt adjunk hozzá 20 dg előzőleg megmosott és kb. 1 centiméteres kockákra vágott gombát is, és csak 1,2 liter vízzel engedjük fel. Mivel a gulyáslevesnek színesebbnek kell lenni, fél mokkáskanál fűszerpaprikát keverjünk hozzá. A burgonyalevessel megegyezően, csipetkével tálaljuk. Hasonló módon készíthetünk Szójagulyást is. Ebben az esetben gomba helyett fél adag, félig megpirított szójatepertőt keverjünk a burgonyalevesbe. A kész leveshez adjuk, mert a pirított szóját főzni már nem szabad. Az előző este beáztatott szójakockát a Húspótló szójamasszánál leírtak szerint pirítsuk. A magyaros ízek kedvelői a szójagulyásba beletehetnek fél cseresznyepaprikát (chilit) is magjával együtt. Ez a magyar ízvilágot leginkább reprezentáló étel egyébként a világ szinte minden jelentősebb éttermének étlapján megtalálható, és remélhetőleg ezek a megreformált változatai sem fognak szégyent hozni közkedvelt konyhánk hírnevére.

Ugyancsak jellegzetes levese a magyar konyhának a Palócleves. A nevével ellentétben nem a palócföldön született ez a különlegesség, hanem egy ma már nem létező pesti szálloda éttermében. Mikszáth Kálmán, a “nagy palóc”, gyakori vendége volt ennek az étteremnek, és Gundel János, a híres mesterszakács, róla nevezte el ezt a múlt század végén született ételt. A tisztelet nem csupán az írói tekintélynek szólt, hanem annak is, hogy Mikszáth igen csak becsülte a jó ételt–italt, nem vetette meg a fehér asztal örömeit. Az eredeti palócleves lényegében nagyon hasonlított a gulyásleveshez, a csipetke helyett azonban apróra metélt zöldbabbal dúsították, és tejföllel ízesítve tálalták. Ennek megfelelően a szójás változat elkészítésénél is a burgonyalevesből induljunk ki. Ebben az esetben azonban a megdinsztelt hagymához a zöldségek után ne a burgonyát, hanem 20 dg megmosott, majd gondosan lekacsozott és kb. 1 centiméteres darabokra vágott zöldbabot adjunk. A burgonyát akkor tegyük a palócgulyásnak is nevezett levesbe, amikor a zöldbab már félig megpuhult. A felöntővíz itt is csak 1,2 liter legyen. Végül a megfőtt levest sűrítsük be 1 dl előzőleg simára kevert tejföllel, majd adjunk hozzá fél adag félig megpirított szójatepertőt. A pelyhes kicsapódás elkerülése érdekében ajánlatos a meleg főzőléből keveset a tejfölbe keverni, és csak utána adjuk a leveshez.

Hasonló módon készül a Csángógulyás is, azzal a különbséggel, hogy a zöldbab helyett 20 dg savanyú káposztát tegyünk a burgonyalevesbe, a krumplival együtt pedig adjunk hozzá 1 evőkanál előzőleg megmosott rizst is. A hosszú főzési idő miatt először a savanyú káposztát tegyük a megdinsztelt fűszeres hagymához. Ezután engedjük fel 1,4 liter vízzel, rakjuk bele az előírt fűszereket és ízesítő anyagokat (köztük a fél mokkáskanál fűszerpaprikát) és főzzük kb. 1 órán át, amíg a káposzta majdnem megpuhul. Utána adjuk hozzá a répákat, majd pár perc múlva a burgonyát és a rizst. A készre főzött levest sűrítsük be a simára kevert tejföllel, forraljuk fel, végül rakjuk bele a fél adag félig megpirított szójatepertőt.


Publication ©Copyright 1992-1997, Kun Ákos
Web design ©grin, 1998