96. Rebarbarafőzelék


70 dg megmosott rebarbaraszár végét metsszük be, vékonyan húzzuk le a héját, majd vastagságától függően vágjuk 1–2 centiméteres darabokra. Tegyük egy zománcozott edénybe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy egyharmadáig ellepje. Adjunk hozzá fél mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük pár percig, amíg szétfő. Ezután rakjunk bele 20 dg mézet, és habarjuk be. 2 púpozott evőkanál lisztet 2 dl tejföllel keverjünk simára, engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és lassan öntsük a mártásba. Állandó kevergetés mellett főzzük még 10 percig, hogy besűrűsödjön. Melegen, tükörtojás feltéttel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. A fenti módon, habarás nélkül pikáns ízű kompótot is készíthetünk a rebarbarából. Ez esetben vigyázzunk rá, hogy ne főjön túl, mert akkor szétesik. A Rebarbarakompótot kevés citromhéjjal és egy darab fahéjjal fűszerezhetjük is. A rebarbara főzésénél ügyeljünk arra, hogy miután feltettük a tűzre ne hagyjuk felügyelet nélkül, mert pillanatok alatt felforr és kifut.

Télen sem kell nélkülöznünk ezt a különleges ízű zöldséget, ha a Lecsókonzerválásnál leírt módon szárazgőzben tartósítjuk. A készre főzött rebarbarát habarás és ízesítés nélkül töltsük a megfelelő méretű üvegekbe. Sajnos a rebarbara mélyhűtőben történő tartósítása nem egyszerűbb, mint a szárazgőzben való konzerválás, mert a blansírozott rebarbarát le kell szűrni, és szikkasztás után helyezhető csak a mélyhűtőbe. A leszűrt, ízanyagokban gazdag levet célszerű egy műanyag pohárban külön megfagyasztani, majd a felhasználáskor újból a rebarbarához adni. Ennek elkerülésére sokan blansírozás nélkül fagyasztják le a megtisztított és darabokra vagdalt rebarbarát. Ebben az esetben azonban a tárolás alatt bebarnul, ami gusztustalanná teszi a főzeléket. Mindezen komplikációk elmaradnak, ha a rebarbarát a szárazgőzben történő tartósításhoz hasonlóan előkészítve, habarás nélkül fagyasztjuk le. Ennek során a megtisztított és összevagdalt levélnyeleket az előírt mennyiségű vízben ízesítés nélkül főzzük meg. Lehűlés után polietilénzacskóba töltve légmentesen zárjuk le,és tegyük a gyorsfagyasztóba.

Végül érdemes megemlíteni, hogy ez a különleges zöldség az ízén kívül rendkívül magas B–vitamin–tartalmával is kitűnik az általánosan ismert főzelékalapanyagok közül. A rebarbarában százszor annyi B1–B2–B5– és B6 vitamin van, mint a többi zöldségben. A rebarbara mérsékelt égöv alatt kiskertekben könnyen termeszthető évelő növény. A levelét ne használjuk fel, mert magas oxálsav–tartalma miatt mérgező. A gyökere viszont ősidők óta alkalmazott gyógyszer (kis mennyiségben székletfogó, nagy mennyiségben hashajtó). Erre a célra azonban inkább az orvosi rebarbarát használják. Ügyeljünk arra is, hogy a rebarbaraszárat ne vágjuk, hanem tőben törjük le, mert a levélcsonk a tő rothadását okozhatja.

 


Publication ©Copyright 1992-1997, Kun Ákos
Web design ©grin, 1998