Lánclevelek küldôinek tanfolyama

Ez a lap azért készült, mert úgy gondoltam: nem elég az, ha megmondjuk a hülyéknek hogy hülyék, hanem el kell õket indítani az okosak felé vezetõ úton.

Ebbõl már láthatod hogy a szerénység minden szikrája nélkül magamat veled szemben (akinek valószínûleg javasoltam e lap megtekintését) okosnak tartom. (Nyilván kivétel ez alól azon okosok köre, akik azért nézik ezt a lapot hogy további hülyéket küldhessenek ide okosodni.)

Chain-mail, lánclevél, piramisjáték

A email célja az emberek közötti értelmes kommunikáció. A világ tele van rosszindulatú emberekkel, akik úgy gondolják hogy jó szórakozás ezt a médiumot értéktelen, idegesítõ, zavaró üzenetekkel terhelni, akik úgy gondolják jó vicc az ha fölöslegesen hatalmas forgalmat generálnak a hálózaton melynek semmi értelmes célja nincs azon kívül, hogy másokat zavarjon.

Biztos hallottál már számítógépes vírusokról, ezek olyan programocskák melyek az emberek tudta nélkül magukat sokszorosítva terjednek el és okoznak kellemetlenségeket.

Nos, az email nem program, és így nem terjed magától. Ahhoz hogy terjedjen, kell találni valamit, ami az ilyen szemetet sokszorosítja. Nyilván a leveleket csak az emberek olvassák, tehát az egyetlen lehetõség az embereket felhasználni ezen szemét sokszorosítására.

Azonban egy értelmes embert (Homo Sapiens) nyilván nem lehet arra rávenni, hogy egy tökéletesen értéktelen, információt nem tartalmazó levelet több tíz-száz-ezer példányban sokszorosítson... Ezért ezek a levelek a hülyéket (Homo Debilis) használják sokszorosító közegként.

A hülyék egyszerû emberszabású lények. Fõ jellemzõjük hogy nem gondolkodnak. Ha kapnak egy levelet, amiben megtalálható az a szöveg, hogy "ha továbbküldöd 13 ismerõsõdnek 3 napon belül akkor téged nagy szerencse fog érni", akkor - dacára annak, amit elvárnánk, hogy elkezdjen azon gondolkodni, hogy a levelet vajon ki írta, milyen célból, és mennyire hiteles az ami le van írva - nyilván boldog, bárgyú mosollyal fogja a megadott számban továbbküldeni fûnek-fának, és réveteg pillantásokkal fogja lesni a beígért örömet.

Ezt az önkéntelen sokszorosítási rohamot ki lehet váltani bármilyen levéllel, mely nem igényel semmiféle további idegi tevékenységet a vegetatív és emocionális idegi részeken kívül. Nagyon hatásos az érzelmi központok ingerlése "szegény szerencsétlen rákos gyermekekkel, akik 1 dollárt kapnak minden elküldött levélért", vagy az "ummabumma törzs éhezõ tányértáncoltatóival, akik egy szem rizst kapnak minden XY helyre küldött levélért". Az ilyenekre általában a Homo Debilis csupán életfontosságú idegi pályákat leterhelve kapja elõ címjegyzékét és küldi tovább a tréfás feladó szemetét.

Nagyon népszerû (bár csak az igazán retardált hülyéken mûködik) az email vírusokra való figyelmeztetés. "Ha elolvasod a ``REKETTYEBOKOR'' fejlécû leveledet akkor a géped felrobban és a kishúgod elveszíti szüzességét!!!" olvashatjuk a jószándékú figyelmeztetést, és persze az elmaradhatatlan "ezt a jószándékú figyelmeztetést küldd el minden ismerõsödnek, de legalabb 50 embernek!!" kérést, mely oly bagatellnek tûnik e fontos figyelmeztetés súlyához képest.

Kissé nehezebb módszer a szakterületek idegi központjainak (melyek természetesen nem a tudást, csak az alkalmazási képességet tárolják) ingerlése. Népszerû módszer a számítástechnikai témák birizgálása, különösen a hamis vírusriasztások ("a döglött béka nevû screensaver egy toccsanó takony v2.11 nevû vírust tartalmaz").

Természetesen számtalan módszer van a hülyék sokszorosítási képességeinek felébresztésére, a lényeg, hogy a levél elolvasása után még három agysejt együttes használatával se legyen eldönthetõ, hogy a levél egyetlen célja hogy a hülyék azt sokszorosítsák.

A levelek fajtái

A sokszorosított leveleket csoportokba lehet sorolni. Hasamra csapva (és remélve hogy bent marad az épp elfogyasztott vacsorám) az alábbi kategóriákat szültem:

Chain-mail
A sima lánclevél, vagyis bármilyen levél, melyet sok-sok olyan embernek küldenek el, akiknek erre semmi szükségük.
Piramisjáték
Olyan lánclevél, melyben hatalmas pénznyeréssel kecsegtetik a törzsfejlõdés alsó részén megrekedt áldozatokat. ("küldj X pénzt az alábbi címre, írd be a neved alulra és küldd tovább 1000000 példányban")

Mit tehetsz hogy ne maradj hülye?

Nos, a legfontosabb tanácsom: gondolkozz!

Tudom ez hülyén hangzik (de végülis hülyéknek írok, így nem gond), de próbálj ötletes lenni, és jöjj rá magadtól, milyen módon tudsz meggyõzõdni arról, hogy a levél, amit kaptál sokszorosításra valójában csak egy értéktelen szemét amit a hülyék sokszorosítanak! De adok néhány konkrétabb tanácsot is.

Hiteles forrás
Ne higyj olyan levélnek, amit olyan embertõl kaptál, akirõl nem tudod, hogy gondosan ellenõriz egy hírt mielõtt továbbadja. Semmiképp se higyj hülyéktõl kapott levélnek (érthetõ okokból).
Hitelesnek látszó forrás
Ha a levél hitelesnek látszó forrásra hivatkozik ("az Amerikai Ûrkutatási Hivatal körlevelet bocsájtott ki, miszerint a 62563256-2313-231 számlára befizetett $150-ért bárki beszélgethet az Uránuszról jött ûremberkékkel"), akkor egyszerûen elenõrizd a forrást. Ha körlevél, kérdezd meg azt, akitõl a levelet kaptad, hogy hol van ez a körlevél. Közlemények, levelek, felhívások mind-mind megtalálhatóak a neten a hivatalos cégek, ügynökségek lapjain. Ha nem lelsz ilyet, vagy a feladó azt mondja hogy õ nem tudja, akkor biztos lehetsz benne hogy õ egy hülye, és hogy téged is annak tart! De te már nem vagy az, így õt is ide irányíthatod, ha úgy véled hogy van esélye arra hogy okossá váljon.
Ellentmondások
Nagyon egyszerû apró agymunkával is ellentmondásokat találni az ilyen levelekben. Kezdj el kételkedni, ha az eredeti levelet egy hétéves gyermek adta fel (a levél állítása szerint), miközben a levél a fekete lyukak atomfizikájából vett példákkal támasztja alá a Föld közeli pusztulását. Hasonló módon kételkedj a 17. századi keresztes lovagok által feladott email-eken, melyeket továbbküldve te is megnyerheted az Isztambuli Csatát.
Email címek
Amennyiben a levél tartalmazza az eredeti feladó email címét, vagy olyan címet melyre levelet, pénzt, akármit kell küldeni, miniális erõfeszítéssel megállapíthatod a levél valódiságát úgy, hogy küldesz oda egy levelet, hogy igaz-e amit olvastál! Az esetek 99.99999999%-ban (a maradék mérési hiba) a levélcím nem létezik, vagy megszûnt mert hülyék tízezrei küldtek oda levelet, és ezt nyilván a legnagyobb levélserverek sem bírják sokáig (nem beszélve a szolgáltatók idegeirõl).
Az információ hitelessége
Ha kapsz egy levelet, melyrõl fokozott agymûködés mellett sem tudod eldönteni hogy hihetõ-e akkor a legegyszerûbb módszer errõl a feladót megkérdezni, akitõl kaptad. Ha õ ellenõrizte neked: nyertél! Ha nem, akkor meg nyilvánvaló hogy ellenõrizetlen információt küldözget a világba, tehát hülye, és inenntõl visszavezettük az esetet a "Hiteles forrás" alatt olvasható esetre.

Hoax (ugratás, megtévesztés)

Hoax-nak hívják angolszász nyelvterületen ezeket a leveleket, és számtalan ismert belõlük, és a legrégebbiek a múlt távoli ködébõl kacsingatnak ránk. Ezek azok a levelek, melyek valódinak látszó felhívásokat, kéréseket, figyelmeztetéseket tartalmaznak, hitelesnek látszó forrásokra hivatkozva.

Urban Legend (Modern legenda)

Modern legendák azok, melyek nem csak hitelesnek látszó beugratások, de mint ilyenek hosszú éveken keresztül aktívan tartják a hülyék tömkelegeit, akik szorgosan és fáradhatatlanul sokszorosítják õket.

Egy másik fajtája a jóindulatú legenda, mely nem kapcsolódik szorosan a témánkhoz, de érdemes megemlíteni: ezek azok a modern korban játszódó, hiteles vagy hihetõ mesék, történetek, melyek - mint a legendák általában - szájról-szájra terjedve nyerik el végsõ formájukat, folyamatosan alakulva, fejlõdve.

Zárszó

Nagyjából ennyit szerettem volna elmondani. Ha az elejétõl a végéig elolvastad, akkor szomorúan értesítelek: valószínûleg épp most léptél ki a hülyék kötelékébõl, és egyre közelebb jutsz az Értelmes Ember idealizált képéhez...

Ha megfogadod tanácsaimat, akkor gondolkodva és egészséges gyanakvással képes leszel arra, hogy ellenállj a kísértésnek hogy emberek tömegeire küldj rá olyan leveleket, melyre azoknak semmi szükségük az ég egy adta világon. Ha ezt elérted, akkor nem csak kikérheted magadnak, hogy bárki (akár egy ilyen bunkó, mint én) hülyének nevezzen, de alapot formálhatsz arra hogy a többi ostobát is elindítsd a okossá válás rögös és nehéz útján. És meglehet az a boldog érzésed, hogy hozzájárultál a Hálózat zajszintjének, szemét-szintjének csökkentéséhez!

A szerzõrõl

A szerzõ én vagyok, gondolom ez nyilvánvaló volt. Aki emailben akarja elmondani, mennyire vérig sértettem, annak felhívom a figyelmét hogy az igazi sértõdés alapja leggyakrabban az igazság kimondása, és minden ilyen reakció maximum egy önfeledt kacajt fog belõlem kiváltani.

Akinek azonban kérdése, konstruktív hozzászólása, kiegészítési javaslata van, az nyugodtan írjon a <grin@tolna.net> címre. A levélbombákat bontatlanul küldöm vissza, és a lánclevelekre 35 megabyte-os file-okat írok vissza válaszképp. Rossz szokás, tudom, de rááll a kezem.

Minden jót kívánok, és sok szerencsét az okosként való életben!

grin   (1998. október)

Okosodási segédletek

Az okosodáshoz az alábbi oldalakat is segíségül hívhatod:


© Copyright 1998, Peter "grin" Gervai. (http://yikes.tolna.net/hoax/)