[hoax] [spam] [néhány szó a hoax-ról] [a hasznos körlevél] [statisztika] [láncwiki] [foobar]


Lánclevelek küldőinek tanfolyama

Ez a lap azért készült, mert úgy gondoltam: nem elég az, ha megmondjuk a hülyéknek hogy hülyék, hanem el kell őket indítani az okosak felé vezető úton.

Ebből már láthatod, hogy a szerénység minden szikrája nélkül magamat veled szemben (akinek valószínűleg javasoltam e lap megtekintését) okosnak tartom. (Nyilván kivétel ez alól azon okosok köre, akik azért nézik ezt a lapot, hogy további hülyéket küldhessenek ide okosodni.)

Chain-mail, lánclevél, piramisjáték

A email célja az emberek közötti értelmes kommunikáció. A világ tele van rosszindulatú emberekkel, akik úgy gondolják, hogy jó szórakozás ezt a médiumot értéktelen, idegesítő, zavaró üzenetekkel terhelni, akik úgy gondolják jó vicc az, ha fölöslegesen hatalmas forgalmat generálnak a hálózaton melynek semmi értelmes célja nincs azon kívül, hogy másokat zavarjon.

Biztos hallottál már számítógépes vírusokról, ezek olyan programocskák, melyek az emberek tudta nélkül magukat sokszorosítva terjednek el és okoznak kellemetlenségeket.

Nos, az email nem program, és így nem terjed magától. Ahhoz hogy terjedjen, kell találni valamit, ami az ilyen szemetet sokszorosítja. Nyilván a leveleket csak az emberek olvassák, tehát az egyetlen lehetőség az embereket felhasználni ezen szemét sokszorosítására.

Azonban egy értelmes embert (Homo sapiens) nyilván nem lehet arra rávenni, hogy egy tökéletesen értéktelen, információt nem tartalmazó levelet több tíz-száz-ezer példányban sokszorosítson... Ezért ezek a levelek a hülyéket (Homo Debilis) használják sokszorosító közegként.

A hülyék egyszerű emberszabású lények. Fő jellemzőjük, hogy nem gondolkodnak. Ha kapnak egy levelet, amiben megtalálható az a szöveg, hogy "ha továbbküldöd 13 ismerősődnek 3 napon belül akkor téged nagy szerencse fog érni", akkor - dacára annak, amit elvárnánk, hogy elkezdjen azon gondolkodni, hogy a levelet vajon ki írta, milyen célból, és mennyire hiteles az ami le van írva - nyilván boldog, bárgyú mosollyal fogja a megadott számban továbbküldeni fűnek-fának, és réveteg pillantásokkal fogja lesni a beígért örömet.

Ezt az önkéntelen sokszorosítási rohamot ki lehet váltani bármilyen levéllel, mely nem igényel semmiféle további idegi tevékenységet a vegetatív és emocionális idegi részeken kívül. Nagyon hatásos az érzelmi központok ingerlése "szegény szerencsétlen rákos gyermekekkel, akik 1 dollárt kapnak minden elküldött levélért", vagy az "ummabumma törzs éhező tányértáncoltatóival, akik egy szem rizst kapnak minden XY helyre küldött levélért". Az ilyenekre általában a Homo Debilis csupán életfontosságú idegi pályákat leterhelve kapja elő címjegyzékét és küldi tovább a tréfás feladó szemetét.

Nagyon népszerű (bár csak az igazán retardált hülyéken működik) az email vírusokra való figyelmeztetés. "Ha elolvasod a ``REKETTYEBOKOR'' fejlécű leveledet, akkor a géped felrobban és a kishúgod elveszíti szüzességét!!!" olvashatjuk a jószándékú figyelmeztetést, és persze az elmaradhatatlan "ezt a jószándékú figyelmeztetést küldd el minden ismerősödnek, de legalabb 50 embernek!!" kérést, mely oly bagatellnek tűnik e fontos figyelmeztetés súlyához képest.

Kissé nehezebb módszer a szakterületek idegi központjainak (melyek természetesen nem a tudást, csak az alkalmazási képességet tárolják) ingerlése. Népszerű módszer a számítástechnikai témák birizgálása, különösen a hamis vírusriasztások ("a döglött béka nevű screensaver egy toccsanó takony v2.11 nevű vírust tartalmaz").

Természetesen számtalan módszer van a hülyék sokszorosítási képességeinek felébresztésére, a lényeg, hogy a levél elolvasása után még három agysejt együttes használatával se legyen eldönthető, hogy a levél egyetlen célja, hogy a hülyék azt sokszorosítsák.

A levelek fajtái

A sokszorosított leveleket csoportokba lehet sorolni. Hasamra csapva (és remélve, hogy bent marad az épp elfogyasztott vacsorám) az alábbi kategóriákat szültem:

Chain-mail
A sima lánclevél, vagyis bármilyen levél, melyet sok-sok olyan embernek küldenek el, akiknek erre semmi szükségük.
Piramisjáték
Olyan lánclevél, melyben hatalmas pénznyeréssel kecsegtetik a törzsfejlődés alsó részén megrekedt áldozatokat. ("küldj X pénzt az alábbi címre, írd be a neved alulra és küldd tovább 1000000 példányban")

Mit tehetsz, hogy ne maradj hülye?

Nos, a legfontosabb tanácsom: gondolkozz!

Tudom ez hülyén hangzik (de végülis hülyéknek írok, így nem gond), de próbálj ötletes lenni, és jöjj rá magadtól, milyen módon tudsz meggyőződni arról, hogy a levél, amit kaptál sokszorosításra valójában csak egy értéktelen szemét, amit a hülyék sokszorosítanak! De adok néhány konkrétabb tanácsot is.

Hiteles forrás
Ne higgy olyan levélnek, amit olyan embertől kaptál, akiről nem tudod, hogy gondosan ellenőriz egy hírt, mielőtt továbbadja. Semmiképp se higgy hülyéktől kapott levélnek (érthető okokból).
Hitelesnek látszó forrás
Ha a levél hitelesnek látszó forrásra hivatkozik ("az Amerikai Űrkutatási Hivatal körlevelet bocsájtott ki, miszerint a 62563256-2313-231 számlára befizetett $150-ért bárki beszélgethet az Uránuszról jött űremberkékkel"), akkor egyszerűen elenőrizd a forrást. Ha körlevél, kérdezd meg azt, akitől a levelet kaptad, hogy hol van ez a körlevél. Közlemények, levelek, felhívások mind-mind megtalálhatóak a neten a hivatalos cégek, ügynökségek lapjain. Ha nem lelsz ilyet, vagy a feladó azt mondja, hogy ő nem tudja, akkor biztos lehetsz benne, hogy ő egy hülye, és hogy téged is annak tart! De te már nem vagy az, így őt is ide irányíthatod, ha úgy véled, hogy van esélye arra, hogy okossá váljon.
Ellentmondások
Nagyon egyszerű akár apró agymunkával is ellentmondásokat találni az ilyen levelekben. Kezdj el kételkedni, ha az eredeti levelet egy hétéves gyermek adta fel (a levél állítása szerint), miközben a levél a fekete lyukak atomfizikájából vett példákkal támasztja alá a Föld közeli pusztulását. Hasonló módon kételkedj a 17. századi keresztes lovagok által feladott email-eken, melyeket továbbküldve te is megnyerheted az Isztambuli Csatát.
Email címek
Amennyiben a levél tartalmazza az eredeti feladó email címét, vagy olyan címet, melyre levelet, pénzt, akármit kell küldeni, minimális erőfeszítéssel megállapíthatod a levél valódiságát úgy, hogy küldesz oda egy levelet, hogy igaz-e amit olvastál! Az esetek 99.99999999%-ban (a maradék mérési hiba) a levélcím nem létezik, vagy megszűnt, mert hülyék tízezrei küldtek oda levelet, és ezt nyilván a legnagyobb levélserverek sem bírják sokáig (nem beszélve a szolgáltatók idegeiről).
Az információ hitelessége
Ha kapsz egy levelet, melyről fokozott agyműködés mellett sem tudod eldönteni, hogy hihető-e akkor a legegyszerűbb módszer erről a feladót megkérdezni, akitől kaptad. Ha ő ellenőrizte neked: nyertél! Ha nem, akkor meg nyilvánvaló, hogy ellenőrizetlen információt küldözget a világba, tehát hülye, és inenntől visszavezettük az esetet a "Hiteles forrás" alatt olvasható esetre.
Használd csodás világunk csúcstechnikáját
Mielőtt végleg feladod, még megteheted, hogy a levél egy tipikus sorát bemásolod egy keresőbe, és leggyakrabban erre válaszul megkapod azokat a lapokat, ahol leírják, hogy mekkora hülyeségek vannak a kérdéses levélben, vagy hogy mióta küldözgetik azt hülyébbnél hülyébbek tovább. Ezután magabiztosan törölheted.

Hoax (ugratás, megtévesztés)

Hoax-nak hívják angolszász nyelvterületen ezeket a leveleket, és számtalan ismert belőlük, és a legrégebbiek a múlt távoli ködéből kacsingatnak ránk. Ezek azok a levelek, melyek valódinak látszó felhívásokat, kéréseket, figyelmeztetéseket tartalmaznak, hitelesnek látszó forrásokra hivatkozva.

Urban Legend (Modern legenda)

Modern legendák azok, melyek nem csak hitelesnek látszó beugratások, de mint ilyenek, hosszú éveken keresztül aktívan tartják a hülyék tömkelegeit, akik szorgosan és fáradhatatlanul sokszorosítják őket.

Egy másik fajtája a jóindulatú legenda, mely nem kapcsolódik szorosan a témánkhoz, de érdemes megemlíteni: ezek azok a modern korban játszódó, hiteles vagy hihető mesék, történetek, melyek - mint a legendák általában - szájról-szájra terjedve nyerik el végső formájukat, folyamatosan alakulva, fejlődve.

Zárszó

Nagyjából ennyit szerettem volna elmondani. Ha az elejétől a végéig elolvastad, akkor szomorúan értesítelek: valószínűleg épp most léptél ki a hülyék kötelékéből, és egyre közelebb jutsz az Értelmes Ember idealizált képéhez...

Ha megfogadod tanácsaimat, akkor gondolkodva és egészséges gyanakvással képes leszel arra, hogy ellenállj a kísértésnek, hogy emberek tömegeire küldj rá olyan leveleket, melyre azoknak semmi szükségük az ég egy adta világon. Ha ezt elérted, akkor nem csak kikérheted magadnak, hogy bárki (akár egy ilyen bunkó, mint én) hülyének nevezzen, de alapot formálhatsz arra, hogy a többi ostobát is elindítsd a okossá válás rögös és nehéz útján. És meglehet az a boldog érzésed, hogy hozzájárultál a Hálózat zajszintjének, szemét-szintjének csökkentéséhez!

A szerzőről

A szerző én vagyok, gondolom ez nyilvánvaló volt. Aki emailben akarja elmondani, mennyire vérig sértettem, annak felhívom a figyelmét, hogy az igazi sértődés alapja leggyakrabban az igazság kimondása, és minden ilyen reakció maximum egy önfeledt kacajt fog belőlem kiváltani.

Akinek azonban kérdése, konstruktív hozzászólása, kiegészítési javaslata van, az nyugodtan írjon a <grin@tolna.net> címre. A levélbombákat bontatlanul küldöm vissza, és a lánclevelekre 35 megabyte-os file-okat írok vissza válaszképp. Rossz szokás, tudom, de rááll a kezem.

Minden jót kívánok, és sok szerencsét az okosként való életben!

grin (Gervai Péter)   (1998. október)

Figyelem!

Ezt a lapot TILOS emailben bárkinek is elküdeni!
Ha azt akarod, hogy valaki olvassa el, a weblap címét írd meg csak neki!
A magyarázatot itt találod.

Okosodási segédletek

Az okosodáshoz az alábbi oldalakat is segítségül hívhatod:
©Copyright 1998-2015 Peter Gervai, email is grin username at the domain grin under the hungarian top level domain. :)