[hoax] [spam] [néhány szó a hoax-ról] [a hasznos körlevél] [statisztika] [láncwiki] [foobar]


Visszajelzések

Mióta megírtam a hoax lapot, elszaladt az idő. A lap nagyon népszerű, és gondoltam megosztom veled ezt a népszerűséget, hogy tudd, hogy mások hogyan vélekedtek rólam.

A legfontosabb: a siker elsöprő. Az ország minden tájáról kaptam köszönő leveleket, és azt hiszem nem sok olyan levelezőlista van, ahol a lánclevél-küldőket nem küldték el egyszer hozzám - melegebb éghajlat helyett.


(1999/6/9) Egyre többen újságolják (nyilván azok közül, akik hülyék voltak, de mára okosok lettek, és segítve keresztes háborúmat oktatják a sötétségben botorkáló társaikat az Igaz Útra) hogy a lapom nem csak a Neten, hanem újságokban is egyre többet megjelenik. Igazán köszönöm azoknak, akik megtiszteltek bizalmukkal; és köszönöm persze azt is, hogy úgy gondolták: hasznos dolog az oldalt embertársainkkal megismertetni.

Sokan jelezték, hogy hatalmas hiányt tömtem be a lap megalkotásával, aminek örülök. Sokan jelezték hogy a lapot mindenkinek megmutatták aki csak él és mozog és halványlila segédfogalma sem volt, hogy miért ne küldje tovább a dolgokat. Ennek is örülök. Voltak páran akik kijelentették hogy én vagyok az Isten küldötte, és a lapot kinyomtatva, arany keretben felakasztották a központi falra... Nekik azt javaslom, látogassanak meg egy pszichiátert, és addig is zárják be a késeket, ollókat egy fiókba és a kulcsot adják fel maguknak postán (és így akár hónapokra is biztonságba kerülnek).

A sok-sok levélből összesen kettő volt, amely komoly kritikai észrevételeket tartalmazott. Az egyik szerint édesanyám prostitúcióval keresi kenyerét, valamint engem fajtalansággal gyanúsított különbféle háziállatokkal valamint vallási kulcsfigurákkal. Véleményem szerint ő csupán összekeverte a lapomat a családi fényképalbumával, így a dolog nem is érdemel több figyelmet.

A másik páciens észrevételei viszont hasznosak voltak, és számolatlan fröcsögve vitatkozó levél után (melyek felét szerény személyem állította elő) megállapítottuk hogy bővíteni kell majd a lapot. Majd.

Tehát a fogadtatás pozitív, és heti majd' ezer látogató esik be a lapra. Ez szép. :-)

(Az azóta eltelt időben - ez a rész még 1999-ben készült - persze kaptam további negatívan méltató leveleket. Ezek egy része lentebb olvasható, más része csupán jótanácsokat és a becsületemre vonatkozó szórványos, elítélő megjegyzéseket tartalmazott.)


A leggyakrabban feltett kérdés az, hogy miért írtam a lapot, és miért így?

Nos, azért, mert tele lett a hócipőm a lánclevelekkel, és épp aznap, mikor írtam, kaptam meg a századik "Budweiser Béka Screensaver" figyelmeztetést egy mongoloid idiótától, aki valamikor látta a nevemet egy levelezőlistán. Ekkor úgy döntöttem, hogy a számára tartogatott értékes gondolataimat másokkal is megosztom.

Láthatod, hogy ez alapvetően a mondanivalót és a stílust is meghatározta, pontosabban kicsit finomítottam rajta, hogy azért ne tartalmazzon túl sok szükségtelenül szabadjára engedett nemi aktusra való felszólítást.

Felhívták még a figyelmem egy olyan fontos jellemzőre, mely nekem azonnal nem jutott eszembe: Sokan a főnöküktől kapnak rendszeresen ilyen leveleket, és nincs lehetőségük arra, hogy vele tudassák ennek helytelen voltát anélkül, hogy sürgősen új munkahelyet ne kellene keresniük. (A Főnök lelke mindig nagy, mint tudjuk; nem mindig van azonban elég lámpás ahhoz, hogy kivilágítsa, ezért gyakran ezen lélek sötét.) Ezen embereknek is megfizethetetlen szolgáltatást jelent az oldal, amit kellő bosszúvággyal küldhetnek el szeretve utált főnöküknek a frissen kreált anonym email címükről annak veszélye nélkül, hogy stílusukat felismernék.

(Jó lenne persze a főnököket is internetes etikára oktatni. Talán kellene egy "Internetes Starter Kit" ami leírná a tudnivalókat? Mi legyen benne? Ötletek, valaki?)

Tervezem (vagy talán már meg is írtam?) azt, hogy az eredeti laphoz csatlakozva egy kevésbé ideges, és informatívabb lapot is írok, de azt hiszem nem sok újat tudnék elmondani.

Azoknak, akik azt javasolják, hogy ne legyen ennyire direkt és közvetlen a lap üzenem: gondolkozzatok el, hogy szerintetek miért van az, hogy a hoaxról és spamekről szóló oldalakat heti néhány ember látogatja, míg ezt a lapot naponta sokan? Ha valakinek 30-al nő e laptól a pulzusa, akkor bizonyosan meg fogja jegyezni, hogy olvasott ilyet. Van sok békés lap, én úgy érzem, ennek így van az általam tervezett hatása. Ha ettől csökken a lánclevelek mennyisége, már megérte.

Páran kérték, hogy konkretizáljam a hoaxokat. Nos, a Toccsanó Takony screensaver nyilván a Budweiser Frogs hoaxról szól, míg a többi vegyesen a rég- vagy közelmúlt leveleiről. A legtöbb a változatos "Ha XXX subjectű levelet kapsz ne olvasd el, mert BAJ fog történni!!" sémát követi, kezdve a Win A Holiday-től a Penpal greetings-ig...

Mondanám hogy küldjetek nekem hoaxokat hogy kitegyem őket, de tekintve azt hogy ez heti több száz levelet jelentene, inkább nem kérem.

Kérték hogy beszéljek kicsit az Urban Legend-ekről, majd próbálok arról is írni, de hatalmas téma, és csak érintőlegesen tartozik ide. Amúgy meg nagyon érdekes, az egyik kedvencem ilyen témában a Jargon szótárban is megtalálható Mel története. További érdekes helyek pl. a Netmeg HTML Jargon file, és az Urban Legend központnak számító Alt.Folklore.Urban & Urban Legends Site.

És végül kérték, hogy ne csak az internetes nevem (grin) szerepeljen kint, hanem az is, ami a személyi igazolványomban található. Nem tudom, ez mit segít, de a levélíró szerint növeli a hitelességet. Én azt hiszem, hogy a mondanivaló magáért beszél, de legyen meg a Nép Akarattya. (Ha jót akarsz, hívj a nevemen: grin.)


Igazi jótanácsok!

Mostanában (2003 jún) sajnos új, érdekes jelenség lepi el az amúgy szokványos spamekből és lánclevelekből álló, amúgy is szinte alig használható mailboxainkat: az Email Worm-ök.

A legfontosabb tudnivaló: ezek tudtommal kizárólag a windows usereket boldogítják. Amennyire tudom, a windowson kívül nincs még egy olyan szar oprendszer, ahol ennyi lyuk lenne a rendszeren és a levelezőprogramokon, és ilyen kényelmesen és gyorsan lehetne az érkezett vírusokat elindítani.

A worm-ök olyan vírusszerű programocskák, melyek leginkább azzal foglalkoznak, hogy saját magukat elküldjék minden a gépen elérhető email címre, és így szaporodjanak. Ezek email attachmentekben (csatolás a gyengébbek kedvéért) érkeznek, és futtatható programoknak megfelelő file kiterjesztéssel rendelkeznek (bat, exe, com, pig, vbs, scr, ...). Ezeket elindítva (megnyitva) a worm elindul, és azonnal nekilát a gépet helyretenni, szaporodni, törölgetni - ami épp aktuális.

Hála a micro$oft áldozatos munkájának, néhány outlook verzióban nem is szükséges az érkező worm-öket elindítani, mert ezt a rendszer automatikusan megteszi helyettünk. Ez ellen az aktív vírusfigyelő rendszereken kívül szinte semmit nem lehet tenni (kivéve persze az outlook kivágását egy íves mozdulattal a szemetesbe).

Nem is szólnék többet erről (a vírusok nem téma a tanfolyamban) ha nem lenne rendszeresen pár ember, aki azt hiszi, hogy Allahtól kapott személyre szóló áldása van arra, hogy minden élőnek, halottnak és élőhalottnak megírja, hogy bizony mondom nektek, hogy nagyon vigyázzatok ha BRITNEYNAKED.MP3.EXE csatolást kaptok és ne nyissátok ki mert NAGY BAJ LESZEN!!!! (legalább 5 felkiáltójel kötelező; a szabvány annyi felkiáltójel, ahányszor tízzel kisebb az IQ-d 80-nál).

Nem A Te Feladatod Minden Egyes Levelezőt Megmenteni A Worm-öktől! Pláne nem úgy, hogy jajgatsz, hogy vigyázz, mert ha megnyitod az XYZ file-t akkor baj lesz, amikor naponta másik 431-féle worm küldözget mindenféle leveleket.

Semmi értelme vírusfigyelmeztetéseket írni!

Semmi értelme vírusfigyelmeztetéseket továbbítani!

Lánclevelekkel ezen a problémán nem lehet segíteni. Ha segíteni akarsz ismerőseidnek, akkor meséld el, hogy hogyan tudnak feltenni automatikusan frissülő, ingyenes víruskeresőket!


Erről 1999-ben azt írtam, hogy.....

Mostanában (1999 márc) sok szöveg folyik a HAPPY99.EXE nevű file-ról, hogy az vírus-e vagy nem; és néhány embert aki erre figyelmeztetett másokat azokat néha ide küldték.

A Happy99.exe egy teljesen szimpla kis worm program, ami, ha elindítják, akkor installálja magát a rendszerbe és minden levél- vagy news-küldéskor elküld egy példányt magából is. (Emellett csinál valami banális dolgot, hogy mutassa hogy ő egy ártalmatlan program, mint pl. egy zene lejátszása, tűzijáték, stb stb.)

De ez nem is érdekes. A lényeg, hogy az ilyen és hasonló vacakok - melyeket attachmentként (levélhez csatolt file) küldenek - csak akkor tudnak bármi rosszat is csinálni, ha őket az, aki megkapja fogja, és szépen elindítja.

Az életben kevés ostobább dolgot lehet tenni annál, minthogy egy levélben kapott programot ellenőrzések nélkül elindít valaki. Tehát, mondom még egyszer: Soha semmilyen levélben kapott file-t (vagy lemezen kapott file-t, vagy akármilyen futtatható programot) ne indíts el! Ha mindenképp ragaszkodsz hozzá akkor alaposan végezz elindítás előtt vírusellenőrzést! Ha a saját anyád is áll a feladó helyén, semmi garancia arra hogy ő tisztában volt azzal, mit küldött neked...


Ami viszont biztos nem jó ötlet: ezt minden egyes listára, ismerősödnek, meg mittudomén hova megírni. Pláne ha a lista témájába nem illeszkedik! Ne hidd azt, hogy innentől életed célja hogy minden egyes élő, holt és élőholt lélekkel egyenként tudasd ezt a fontos hírt.. Gondolj a másik ötvenezer hozzád hasonló emberre, aki pont ugyanezt hiszi.

Szólj a közeli ismerőseidnek, ha akarsz. Közelieknek. Még jobb, ha csak szóban teszed, ott nincs az a veszély, hogy idegesítesz vki olyat, akit ez nem érdekel... Végülis a világ egy részének VAN annyi esze, hogy ne indítson el bármit amit csak a kezébe adnak.


Részletek olvasói levelekből:2001 Január

Ismét eltelt egy adag idő, haraptunk jócskán abból a bizonyos Woody Allen-i szaros szendvicsből, és hát persze ennek részeként kaptam leveleket. Szeretnék belőle veled is párat megosztani, hiszen élmény mindegyik, egy-egy apró gyöngyszem. Mindig élvezettel látom, hogy a lapot magyarország vezető bankjai, számítástechnikai cégei, oktatási intézményei, kórházai, valamint kormányzati hivatalai használják napi munkájuk megkönnyítéséül. Örülök, hogy segíthettem nektek.

De mindenekelőtt szeretném megköszönni mindenkinek azt a hihetetlen mennyiségű és kedves támogatást, amit kaptam tőletek! Köszönöm! Rengeteg köszönőlevél, bátorítás, és ki tudja, mmennyi kedvesség igazán jól esik, és segít elhinnem, hogy van értelme a lapot fenntartani. Ha tetszik, írjatok nyugodtan! Ha nem tetszik, felőlem akkor is írhattok.

A jótanácsokat köszönöm. Egy részük annyira jó volt, hogy meg is fogadtam! ;-) (Persze azokat, melyek nem jártak munkával.) Ezeket is próbálom megosztani.

Ha nagyon haragszol, vagy szerinted én egy nagy XXXXXXXX vagyok, írd meg nyugodtan, ordíts, dühöngj... csak egyet kérek: amit olvastál, ne felejtsd el. Haragudj rám, de ne küldj többet láncleveleket vagy spameket. A világ így is túl szemetes hely.


Olvasói levelek