[hoax] [spam] [néhány szó a hoax-ról] [a hasznos körlevél] [statisztika] [láncwiki] [foobar]


Minimálisan szükséges lánclevélforma

Időnként kapok olyan leveleket, melyek írója ragaszkodik ahhoz, hogy a lánclevelek nem mindig károsak, és hogy az ellenpropagandával lehetetlenné teszem a világ Helyes működését, halálát okozom elnyomott kínai mártíroknak, tönkreteszem a potenciális felnőttkorát a B12 vitaminban szegény dél-csádi gyermekeknek, aki a szükségükben miattam nem lelnek segítséget.

Noha szerintem ezer esetből egyszer, ha jogos a lánclevél (ami egy siralmasan kicsi szám), mégis, ebben az egy esetben az írója tanácstalan, hiszen tudja, hogy a lánclevél rossz dolog (feltételezve, hogy az évek hosszú során hozzám küldöttek mind-mind megokosodtak), és nem tudja, mit tegyen, hogy ne vonja magára az én és harcostársaim haragját!


Kedves gondos lánclevélírók: íme tehát a recept, hogyan írhattok nem teljesen haszontalan és idegesítő láncleveleket! A lenti recept csak egy-az-egyben működik, kihagyott részek esetén a végeredmény semmivel sem jobb, mint ha ott se lenne.

A Recept

  1. Először is fontold meg: biztos vagy benne, hogy a leveledet mindenkinek meg kell kapnia? Ez több százezer embert is jelenthet. Ha nem, akkor... lásd a 6. pontot.
  2. A körlevél mindig (akár te indítod, akár csak továbbítod) tartalmazza az eredeti feladó pontos és teljes nevét, email címét, és ha lehetőség van rá akkor telefonszámát is. Ezek hiányában a levél eredete, hasznossága, valódisága ellenőrizhetetlen, és csak a hülyék fogják továbbítani.
  3. A körlevél mindig tartalmazza az eredeti elkészítésének dátumát. Enélkül nem lehet tudni, ha a levél már nyilvánvalóan elavult, és csak a hülyék fogják továbbítani.
  4. A körlevél mindig tartalmazzon egy dátumot, ami után azt nem szabad továbbítani. Nincs olyan körlevél, ami korlátlan ideig aktuális. Az 1 évnél távolabbi dátumok sem elfogadhatóak, mert ennyi idő alatt a világ megváltozik, ha továbbra is szükség van a levélre, majd aktualizálva ismét el lehet küldeni (remélhetőleg erre nem lesz szükség). A feladónak kell eldöntenie, hogy valóban akarja-e, hogy a levelet hónapokkal később is küldözgessék.
  5. A levél érthetően, logikusan, valós adatokat tartalmazva mondja el, hogy miért küldték, ki küldte. Aki nem képes értelmes és alapos levelet írni, az ne tegye. A kellő indok nélkül küldött körleveleket csak a hülyék küldik tovább.
  6. A levél tartalmazza, ha lehetséges, hogy ki a célcsoport, vagyis milyen embereknek küljdék esetleg a címzettek azt el (vagy hogy kiknek ne küdjék el semmiképp). Minden eszközzel azon kell lenned, hogy a levelet a lehető legkevesebb ember kapja meg amellett, hogy a célját elérje. Emiatt gondoskodj arról, hogy lehetőleg minél kevesebb olyan ember kapjon ilyet, akinek nem kellene kapnia. ha úgy gondolod, hogy a leveled mindenkinek meg kell kapnia, nagyon valószínű, hogy tévedsz!
  7. A körlevél tartalmazza azt, hogy nem mindenki szeret körlevelet kapni, ezért a továbbküldést a fenti indokok mellett is fontolja meg mindenki. Tartalmazza továbbá azt is, hogy továbbküldésnél kötelezően benne kell hagyni a levélben az eredeti feladó adatait (illetve minden adatot, amiről az előző pontokban írtam). Ez azért szükséges, mert óhatatlanul előfordul, hogy a levél hülyék kezébe kerül, és ilyenkor helyes, ha segítünk nekik megakadályozni, hogy akaratlanul is rosszat cselekedjenek.
  8. A címzettek mindig a "rejtett másolat" (blind-carbon-copy, bcc) mezőben szerepeljenek és a másolatok, a címzett mezőben ne mellékeld az összes ismerősöd email címét.

Ezek a receptek úgy körlevél indításra, mint körlevél továbbítására is igazak. Amennyiben a továbbítandó levél nem felel meg bármely fenti kritériumnak, ne továbbítsd!

Ha fontosnak tartod a levelet, akkor keresd meg az eredeti feladót, és mutasd meg neki, hogy mi a minimálisan szükséges forma ahhoz, hogy ne dolgoztassa szegény hülyéket. Ha az eredeti feladót nem tudod megtalálni, akkor a levél nem volt elég fontos ahhoz, hogy foglalkozz vele.


Remélem, ezzel segítettem abban az egy ezrelék alatti esetben, amikor a körlevelek szükségesek, de a feladó és a továbbító rendelkezik annyi felelősségérzettel és intelligenciával, hogy azt gondosan adja tovább, nem terhelve az internet és annak felhasználóinak erőforrásait.

grin - 2002. december 10.


Mit NE csinálj

Vannak természetes úton kialakuló lánclevelek – hívta fel a figyelmem erre a mellőzött fajtára Géza – melyekben nem szerepel, hogy „küldd tovább”, viszont szerepel benne cukiság (macska, gyerek, véres belek) vagy elmésség (megmagyarázza hogy miről mit gondolj) vagy egyéb látványos vagy érdekes tartalom, amiket az emberek azért küldenek tovább boldog-boldogtalannak mert „ezt mindenkinek látnia kell”. Jó, ez egyedi döntés kérdése, ha úgy érzed hogy küldened kell, pedig senki nem kért rá, tedd.

De egy nagyon fontos dologra figyelj! Soha ne hagyd benne a tovább küldött levélben az eredeti feladókat, email címeket, fejléceket, egyebet!

Ha az, akitől kaptad kifejezetten megkért rá, hogy az email címét, nevét, egyéb adatait minden egész- és félkegyelműnek elküldd akkor abba tényleg nem akarok beleszólni (ha jól esik, akárki üthesse kalapáccsal az ujjait kedvére), de ha erről nincs szó akkor töröld ki szépen ezeket a leendő spamlistákat, jó?

©Copyright 1998-2015 Peter Gervai, email is grin username at the domain grin under the hungarian top level domain. :)